Bugun...


Prof.Dr.Hüseyin ŞEYHANLIOĞLU

facebook-paylas
İslam Dünyası ve Filistin’in Kurtuluş Yolu
Tarih: 30-03-2025 17:41:00 Güncelleme: 30-03-2025 17:41:00


Prof. Dr. Hüseyin ŞEYHANLIOĞLU

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi

Orta Doğu Uzmanı

hseyhanlioglu@gmail.com

 

İslam Dünyası ve Filistin’in Kurtuluş Yolu

Son ilahi mesajı insanlığa ulaştırmak yani İlayı Kelimatullahı cihana yayma davasında bulunan Müslüman Araplar liderliğindeki İslam Dünyası, Arabistan çöllerinden çıkıp bir asırdan kısa bir sürede üç kıtaya yayıldı (640-1250).

Bu süreçte iç ve dış sebeplerle duraksamalar ve hızlı ilerlemeler görülmüşse de esaslı olarak, İslam Dünyası’nın 640-2000 yılları arasında tarihte beş kez kırılma/yükselme, noktasına geldiği görülmektedir: Hz. Ali dönemi (660), Emevi-Abbasi çatışması (750), Haçlılar (1100), Moğollar (1250) ve Osmanlı sonrası son dönem (1908-2025). Bu kırılmaların dördünde de İslam Dünyası güçlenerek ayağa kalkarken son döneminde de aynı yolu kullanabileceği görülmektedir.

 

Bu yazıda günümüze ilham kaynağı olması açısında, 12. asırdaki İslam Dünyası’nın Haçlı-Moğol istilasından kurtuluş sürecini, Selahaddin’i Eyyubi örneği ve genel bir tarih bakış açısıyla anlatmaya çalışacağız.

 Dört Halife ve Emeviler Dönemi (632-661/751)

Arabistan yarımadasında birlik kuran İslam dünyası; çiçeklerin özünden bal üretmek için çöllere, ovalara, dağlara vuran, seçkin bir arı grubu gibi Allah yolunda; Anadolu, Afrika ve İran’a yöneldiği birinci dönemdeki (630-750) Müslümanların, bu dönemde Kudüs, Rey, Herat, Buhara, Şam, Diyarbekir, Keyrevan ve Kuzey Afrika üzerinden, gemileri yakarak Avrupa’ya aktığı görülmüştür. 711 yılında Tarık Bin Ziyad, Fransa’ya doğru yürürken; 40 yıl sonra Salih Bin Ziyad, Talas savaşında Türkleri de yanına alarak Çinlileri, Çin seddinin arkasına en az bin yıl gömdüler. Mücahidler, İskender’in aşamadığı Afganistan üzerinden Türkistan ve Hindistan kapılarını açarak, günümüzdeki çekirdek İslam Dünyası’nı kurdular.

İkincisi, zafere alışan Müslüman Arapların, Arap üstünlüğü ve Ehli Beyt düşmanlığı gibi sebeplerle; Ebu Müslimi Horasani’nin, Abbasi Ehli Beyti’yle Emevileri devirdiği ve başkenti Şam’dan Bağdat’a taşıdığı 8. Asrın son çeyreğinde fetret dönemi yaşanmıştır. Başlıca sebebi ise Emevilerin, şerrinden emin oldukları dostlarını uzaklaştırması ve düşmanlarına iktidarı vermeleri olduğu görülmüştür. Bu dönemde Endülüs Emevileri, ilimde zirve yapıp İspanya’da 15. asra kadar yaşadılar. On bin kişiyle Endülüs’ü alan Müslümanlar, milyonluk nüfusa sahip şehirlerini, binlerce hamamın ve milyonlarca kitabın bulundauğu kütüphanelerin olduğu Malaga, Kurtuba, Tuleytula ve İşbiliye’yi, 50 000 kişilik orduya sahip, hayatından sadece iki kez yıkanan pasaklı Elzabetle ittifak kuran Fernando’ya teslim etmiş ve 1492 yılında El Hamra Sarayı’ndan, Arabın Ah Ettiği Tepe’de, imdatnamelerden cevap alamadan, surlardan atlayarak, denizlerde boğularak ve kitaplarıyla beraber boğularak, tıpkı Bağdat gibi can verdiler.

Üçüncüsü, Buhara, Semerkand, Şiraz, Şam, Kahire, Harran, Kurtuba, Keyrevan ve Bağdat,  Beytül Hikmelerinin (Bilgi Evleri) sabahlara kadar ilim ve proje ürettiği, sokakların kandillerle aydınlatıldığı; Farabi, Harezmî, İbni Sina ve İbni Rüşdlerin Aristo’ya şerh ve nazire yaptıkları, Cabir Bin Hayyan’ın, “atom bombası” fikrini Harran’da ortaya attığı, güneşten gelen ışığın, yer çekimine rağmen neden yükseldiğini tartıştıkları, Akdeniz haritasını, ay-güneş-dünya mesafelerini ölçtükleri, Güney Amerika’yı dahi çizen Piri Reis’in de ilham kaynağı olan İdrisi’nin dünya ve uzay haritasını yaptığı, El Cezeri’nin robotları inşa ettiği dört asırlık muhteşem bir dönem (800-1200).

Bu dönem Bereketli Hilal’in; Sümer, Anadolu ve Mısır’ın birleşerek yazı, para, kanun ve ilim ürettiği insanlığın ilk döneminden de üstün olduğu görülmektedir. Bu dönem sefahate alışan ve dağılan Müslümanların, 11. asırda Batıdan gelen aç-sefil Haçlılar ve doğudan gelen kıyametin zebanileri Moğollar tarafından, kitaplarıyla beraber Dicle nehrine atılarak yok olma noktasına geldiği görülmüştür. Bu dönem iç barışı sağlayan Selahaddini Eyyubi’nin Kudüs’ü fethi (1187) ve Sultan Baybars’ın Ayn Callut Savaşı’ında Moğolları yenmesiyle(1260) son bulmuş ve Selçuklu-Osmanlı damarlarından İslam Dünyası, kısa sürede tekrar dirilmiştir.

Dördüncü dönem ise 1299-1900 yılları arasında Türklerin liderliğindeki Müslümanların, Seyitgazi, Seyitömer, Sögüt, Domaniç ve Bilecik rahminde, küçücük Karacaşehir’in köy camiisinde adına hutbe okutarak doğmaya başlayan Osmanlı İmparatorluğunun, İslam Dünyasını, Diyarı Rum’a-cihad odaklı toplandığı yaşadığı, Emevi ve Abbasileri da aşan muhteşem bir dönem olmuştur. İslam, Balkan dağlarına kazınmıştır.

Haçlılar ve Moğollar Arasında Makasa Giren İslam Dünyası

19. Asrın başında Türkistan ve Rumeli’nin kilidi İstanbul fatihi Türklerin içine düştüğü Tatar-Türk fitnesi, saray ve sefahat odaklı yönetimin sonucu olarak özellikle Kanuni’den sonra ordunun başına sefer çıkmayan Padişahların karşısında; Avrupa’nın, Amerika ve Hindistan’ı arayan ve gayretli sömürgecilik, Avrupa ülkelerinin İslam Dünyasını by-pass ederek denizleri kontrol ettiği yeni ticaret yollarını açmasıyla, bugünkü tüm acıların da sebebi olan İmparatorluğun en uzun yüzyılı olan 1700-1800 arası dönemdir.

Selahaddin’i Eyyubi İslam Dünyasını Nasıl Kurtardı?

Abbasi, Selçuklu ve Zengilerin mirasını devralan, Mısır ve Suriye’deki iç düzeni sağlayan Selahaddin (1173-76) “Dostlarıyla savaşanlar, düşmanlarıyla uğraşamazlar” düşüncesiyle, öncelikle Irak, Suriye, Anadolu ve Mısır birliğini kurdu (1176-1182). Haçlı ve Haşhaşiler arasında bile Haçlıları bölgeden kovmayı öne aldı. Harran’dan başlayan Kudüs’ü geri alma yürüyüşüne, elinde, Bağdat’ta yapılan ve 1969 yılında yakılan minderiyle, Hayati Harrani Hz.lerinin duasıyla Mescidi Aksa’yı kıblesi yaparak yola çıktı.

                            

Bugün Şanlıurfa’nın Harran ilçe sınırları içinde bulunan Hayati Harrani ve hemen yanıbaşından bulunan İmam Muhammed Bakır Camii ve türbesi (Fotoğraf: Hüseyin ŞEYHANLIOĞLU-2025)

 

Selahaddin, Haçlılara karşı savaşmak için “Bana, Diyarbekir’i verirsen” şartını öne süren Hasankeyf Emiri Nureddin Muhammed’e şehri alır ve ona devreder. Aynı şekilde Halep Emiri II. İmadüddin Zengi’ye de Halep karşılığında, Suruç’tan Nusaybin’e kadar olan toprakları verir. Böylece Bağdat’taki Halife’nin de desteğiyle içerde birlik sağlanmış ve Kudüs yolu açılmış oldu (1183).

Fatih’in İstanbul’u daima hayatının kıblesi ve rüyası olarak görmesinden 225 yıl önce Selahaddin, bu konuda göz zevkine engel olan, kardeşi Turan Şah’ı dahi görevden alır ve dört yıl sonra Hıttin savaşında Haçlıları imha eder. Selahaddin, bir haftada Kudüs’ün etrafındaki, Gazze dahil 52 şehri ve bir yıl sonra Kudüs’ü alacak(1188), minderini yerine koyacak ve Haçlılar buradan 712 yıl uzaklaştıracaktır.

Yemen, Mısır, Suriye ve Anadolu’ya sahip olsa da 1193 yılında vefat eden, sadece Şam’da gezdirilen beyaz kefene sahip olan Selahaddin’in vefatından sonra kurulan İslam Birliği, Memlük ve Harezmşah Celaleddin’in hırsıyla bazen kırılmalar geçirse de 1517-1917 yılları arasında, Yavuz Sultan Selim’in üstüne gayretiyle 8 yılda, 400 yıla varacak kadar kurumsallaştırıldı.

1917 yılında Kudüs ve Şam’ı işgal eden İngiliz-Fransız Komutanlarının (Allenby/Gouraud) ilk işi Selahaddin’in mezarın gidip, “Ayağa kalk Selahaddin! Biz 700 yıl sonra geri geldik” olur. 

 

İdrisi Bidlisi’nin öncülü olan âlim, diplomat ve mücahit, Selahaddin’in komutanlarından Şerif İsa El Hakkâri adına Kudüs’te bugün bile cadde bulunmaktadır.

 

Son bir buçuk asırda “böl, parçala ve savaştır” yöntemleriyle İslam Dünyası, sel üzerindeki çöpler gibi toplanıp dağıtılıyor. Örneğin, sadece iki gün önce bir sahur vaktinde Batı’nın son karakolu İsrail tarafından, tek bombayla en az 500 kişi Gazze’de şehid oldu. Anneler çocuklarını sahura kaldırmak isterken babalarıyla beraber hepsini mezara götürdüler. 7 Ekim’den bu yana da ortalama 60 000 kişi şehid olmuştur. İslam dünyası, askeri ve ekonomik somut bir adım atamıyor. Batı(l) Dünyası tıpkı Endülüs’te olduğu gibi parasını da Araplardan alarak (Suudi-BAE gibi), diğer Arabı (Filistin/Irak-Libya-Sudan-Yemen gibi) gibi öldürüyor. İslam Dünyası’nın işbirliği ve olmayan teşkilatlarının en büyük barakası olan (İslam İşbirliği Teşkilatı/İİT) Filistin’de olan olaylara bakmaya bile utanmıyor.

Oysa Batı ve Çin arasında kızışan bir 21.yy dünya savaşı var ki; İslam Dünyası burada güç boşluğunda olsa da hala hayati derecede önemlidir. Örneğin; İslam Dünyası’nın ABD ve Çin savaşının küresel hâkimiyet merkezi olan jeo-stratejik coğrafyası, Avrupa-Hindistan arasında İsrail merkezli IMEC ve Çin’in Kuşak-Yol faaliyetleri çatışması, 21.yy küresel hakimiyetin merkezi olacak Başkenti Kudüs olan Büyük İsrail devletinin kurulması..

   

  

Panama ve Gröndland’a çökmeye çalışan ABD, neden Dünya ticaretinin %30’unun geçtiği Kızıldeniz’in kapısını işgal etmek istemesin? ABD-İngiltere’nin burayı kontrolü halinde İsrail, Ben Gurion kanalını yapacak ve Süveyş Kanalı, iki asır sonra tamamen işlevsiz hale gelebilir.

 

Bunlara karşı olarak, batıl davasında, insanı, hayvanı ve bitkileri ifsat eden bu küresel Evangeslit-Siyonist çeteye karşı öncelikle etnik ve mezhep üstü olarak ve biz diyerek, bir kadının feryadına ordular çıkaran Arap Mu’tasım, Kürd Selahaddin ve Türk Yavuz’un ruhuyla birleşmeliyiz.

21.yy’da İslam Dünyasının başlıca maddi-manevi güç faktörleri şunlardır: Kuzey-Güney ve Doğu-Batı arasındaki vazgeçilemez jeostratejik konum (Malaka, Hürmüz, Kızıldeniz, İstanbul boğazları) Dünyadaki enerji yataklarının yarısından fazlası (Petrol, gaz ve maden yatakları), Dinamik ve genç 2 milyarı aşkın nüfus, Kültür-tarih zenginliği ve Çin-Batı çatışması… Ancak tüm bu zenginliği mahveden etnik-mezhep parçalanmışlığı ve atalettir. Oysa mevcut yapay sınırları bile bozmadan yapılacak basit bir mal, sermaye, hizmet, insan ve teknoloji birliği tüm sorunları kolaylıkla çözebilir. Ve İslam Dünyasının tekrar başat güç yapmaya imkân verir. Tarih buna şahittir. Aksine Filistin benzeri olayalar, Keşmir, Arakan, Bosna ve Halepçe’de duymaya devam ederiz. Mehmet Akif’in Müslümanlık nerden bizden geçmiş insanlık bile… Şiiri çok anlamlıdır. Filistin için Batı’nın sokakları bizden haraketlidir.

Bu konuda Kudüs’ü almadan gülemem diyen ve 88 yıl sonra minderini Mescidi Aksaya koyan Selahaddin’i Eyyubi, İslam dünyasının ayrılığı halinde kabrimin köşesinde ızdırap çekerim diyen, Yavuz Sultan Selim ve Filistin’in bedeli sadece kandır diyen Abdülhamid Han bizlere başlıca rol modellerdir. Çünkü Filistin ve Kudüs, Dünyanın anahtarıdır. Kudüs’ün anahtarı kimin elindeyse Dünyayı o, yönetir.

İslam Dünyasının merkezi Bağdat’ı içindekilerle beraber yakan Hülagu (1258), insan cesetlerinin kokusuna dayanmayıp Bağdat’ın dışında kurduğu karargâhında, Bağdat’ın en büyük âlimleriyle görüşmek istediğini bildirir. Bugün Trump’ın karşısında gözleri titreyen Ürdün Kralı gibi o gün de koca kavuklu alimlerden kimse Hülagu’nun karşısına çıkamaz. Ancak daha sakalı çıkmamış genç Kadıhan, Hülagu ile görüşmek için yanına bir deve, bir keçi ve bir de horozla gider.

Hülagu tıfıl hocayı görünce koca Bağdat’ta “Bana göndermek için bula bula seni mi buldular. Gönderecek başka birini bulamadılar mı?” diye sorar. Kadıhan gayet sakin bir şekilde; “görüşmek için iri yarı, boylu poslu birini istiyorsan, bir deve getirdim. Sakallı yaşlı birisi ile görüşmek istiyorsan, bir keçi getirdim. Eğer gür sesli birisiyle görüşmek istiyorsan horoz getirdim. Üçünü de çadırın önüne bıraktım. Onlarla görüşebilirsin!” der.

Hülagu karşısındakinin sıradan birisi olmadığını anlar ve “şöyle otur bakalım” diyerek ilk sorusunu yöneltir. “Söyle bakalım, beni buraya getiren sebep nedir?” diye sorar. Kadıhan gayet sakin bir şekilde; “Seni buraya bizim amellerimiz getirdi. Allah’ın bize verdiği nimetlerin kıymetini bilemedik. Esas gayemizi unutup makam, mevki mal mülk peşine düştük. Zevk ve sefaya daldık. Cenab-ı Hak da bize verdiği nimetleri almak üzere seni gönderdi” der. Hülagu bu sefer ikinci sorusunu sorar. “Peki, beni buradan kim gönderebilir?” Cevap çok manidardır. “O da bize bağlı. Benliğimize dönüp ne kadar kısa zamanda toparlanıp, bize verilen nimetin kıymetini bilir, zevk ve sefadan, israftan, zulümden, birbirimizle uğraşmaktan vazgeçersek işte o zaman sen buralarda duramazsın”. Ve Moğollar 2 yıl sonra ilk mağlubiyetlerini Sultan Baybars’ın elinde Ayn Callut (Gazze yakınlarında bir köy) alırlar.

Tarih tekrardır ve bugün de aynı yolu kullanabiliriz. Bugün etnik ve mezhebi bölünmüşlük, Arapların ruhunu söken nefis hastalığı ve atalet (Kral Faysal, Çeçenistan kahramanı Hattap ve Usame Bin Ladin gibi birkaç kişi hariç); İslam dünyasının İsrail’den büyük problemidir. Öncelikle bunun çözülmesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı altında veya yeniden askeri ve bağlayıcı adli kararlar alabilen, önce biz diyen, Türkiye, Mısır, İran, Pakistan, Endonezya ve Arabistan yarımadası arasında Bereketli Hilal Birliği üst kurumu kurulmalıdır. Aksi takdirde bizleri, tarihten silmek için tüm ordular Akdeniz merkezinde İslam Dünyasının çevresinde toplanmış durumdadır. Mısır’ın Gazze’ye 73’teki gibi acilen fitili ateşlemesi gerekmektedir.

 

 

 

 



Bu yazı 37 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
nöbetçi eczaneler
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 28 22 1 5 69 29 71 +40
2 Fenerbahçe 27 20 2 5 67 25 65 +42
3 Samsunspor 28 15 7 6 44 32 51 +12
4 Beşiktaş 27 13 6 8 41 27 47 +14
5 Eyüpspor 28 12 8 8 41 32 44 +9
6 Başakşehir FK 27 11 10 6 44 38 39 +6
7 Göztepe 27 10 9 8 45 35 38 +10
8 Gaziantep FK 27 11 11 5 36 36 38 0
9 Kasımpaşa 28 9 8 11 49 52 38 -3
10 Trabzonspor 27 9 9 9 44 32 36 +12
11 Antalyaspor 28 10 12 6 32 52 36 -20
12 Konyaspor 28 9 12 7 34 40 34 -6
13 Çaykur Rizespor 27 10 14 3 34 46 33 -12
14 Alanyaspor 28 8 13 7 32 42 31 -10
15 Sivasspor 28 8 14 6 38 46 30 -8
16 Bodrum FK 28 8 14 6 22 33 30 -11
17 Kayserispor 27 7 11 9 32 46 30 -14
18 Hatayspor 27 4 16 7 29 51 19 -22
19 Adana Demirspor 27 2 21 4 26 65 2 -39
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 31 18 5 8 47 25 62 +22
2 Fatih Karagümrük 31 16 7 8 50 30 56 +20
3 Erzurumspor FK 31 16 9 6 45 26 54 +19
4 Gençlerbirliği 31 14 8 9 40 32 51 +8
5 Bandırmaspor 31 14 8 9 41 38 51 +3
6 İstanbulspor 31 15 12 4 49 30 49 +19
7 Çorum FK 31 12 9 10 40 33 46 +7
8 Amed SK 31 11 7 13 35 28 46 +7
9 Boluspor 31 12 10 9 37 30 45 +7
10 Ümraniyespor 31 12 10 9 42 36 45 +6
11 Esenler Erokspor 31 11 9 11 44 38 44 +6
12 Iğdır FK 31 12 11 8 35 30 44 +5
13 Keçiörengücü 31 11 11 9 49 42 42 +7
14 Pendikspor 31 11 12 8 38 40 41 -2
15 Sakaryaspor 31 9 10 12 41 45 39 -4
16 MKE Ankaragücü 31 11 15 5 39 37 38 +2
17 Manisa FK 31 11 16 4 38 42 37 -4
18 Şanlıurfaspor 31 9 15 7 37 42 34 -5
19 Adanaspor 31 6 16 9 26 50 27 -24
20 Yeni Malatyaspor 31 0 31 0 11 110 21 -99
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 28 20 2 6 69 18 66 +51
2 Batman Petrolspor 28 21 5 2 51 20 65 +31
3 GMG Kastamonuspor 28 16 2 10 48 21 58 +27
4 Altınordu 28 15 3 10 52 25 55 +27
5 Adana 1954 Futbol Kulübü 28 15 7 6 49 25 51 +24
6 İskenderunspor A.Ş. 28 12 6 10 43 29 46 +14
7 Beykoz Anadolu 28 13 9 6 38 37 45 +1
8 1461 Trabzon FK 28 10 11 7 35 32 37 +3
9 Fethiyespor 28 9 9 10 30 28 37 +2
10 Kırklarelispor 28 9 10 9 35 33 36 +2
11 24Erzincanspor 28 8 10 10 38 43 34 -5
12 Isparta 32 Spor 28 6 10 12 25 31 30 -6
13 Sincan Belediye Ankaraspor 28 7 13 8 31 35 29 -4
14 İnegölspor 28 7 10 11 31 41 29 -10
15 Kepezspor FAŞ 28 6 15 7 28 41 25 -13
16 Karaköprü Belediyespor 28 4 16 8 27 45 20 -18
17 Altay 28 6 19 3 23 61 18 -38
18 Hes İlaç Afyonspor 28 0 27 1 6 94 5 -88
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 25 17 1 7 54 12 58 +42
2 Karşıyaka 26 16 4 6 50 23 54 +27
3 Belediye Kütahyaspor 25 14 5 6 45 26 48 +19
4 Düzcespor 25 13 5 7 33 22 46 +11
5 Muş Spor Kulübü 25 11 4 10 33 20 43 +13
6 Silifke Belediye Spor 25 11 7 7 42 28 40 +14
7 Anadolu Üniversitesi 25 10 8 7 33 28 37 +5
8 Artvin Hopaspor 25 8 8 9 17 24 33 -7
9 Kahramanmaraşspor 25 8 12 5 27 34 29 -7
10 Bulvarspor 25 7 11 7 29 44 28 -15
11 Tokat Bld Plevnespor 25 6 11 8 21 25 26 -4
12 Bornova 1877 25 5 10 10 31 42 25 -11
13 Kırşehir Futbol SK 25 6 13 6 23 44 24 -21
14 23 Elazığ Futbol Kulübü 25 5 12 8 15 25 23 -10
15 Kuşadasıspor 26 6 18 2 22 47 20 -25
16 Ergene Velimeşe 25 3 17 5 11 42 14 -31
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/04/2025 Adana Demirspor vs Kayserispor
 05/04/2025 Çaykur Rizespor vs Sivasspor
 05/04/2025 Başakşehir FK vs Konyaspor
 05/04/2025 Antalyaspor vs Samsunspor
 06/04/2025 Alanyaspor vs Bodrum FK
 06/04/2025 Hatayspor vs Eyüpspor
 06/04/2025 Fenerbahçe vs Trabzonspor
 07/04/2025 Göztepe vs Gaziantep FK
 07/04/2025 Kasımpaşa vs Beşiktaş
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/04/2025 İstanbulspor vs Yeni Malatyaspor
 04/04/2025 Amed SK vs Iğdır FK
 04/04/2025 Şanlıurfaspor vs Boluspor
 05/04/2025 Manisa FK vs Keçiörengücü
 05/04/2025 Sakaryaspor vs Adanaspor
 05/04/2025 Çorum FK vs Esenler Erokspor
 05/04/2025 Fatih Karagümrük vs Erzurumspor FK
 06/04/2025 Ümraniyespor vs Pendikspor
 06/04/2025 Bandırmaspor vs Kocaelispor
 06/04/2025 MKE Ankaragücü vs Gençlerbirliği
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2025 Fethiyespor vs 1461 Trabzon FK
 02/04/2025 Batman Petrolspor vs Karaköprü Belediyespor
 02/04/2025 Beykoz Anadolu vs Adana 01 Futbol Kulübü
 02/04/2025 GMG Kastamonuspor vs Altınordu
 02/04/2025 Isparta 32 Spor vs Kepezspor FAŞ
 02/04/2025 Kırklarelispor vs İnegölspor
 02/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor vs Sarıyer
 06/04/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs İskenderunspor A.Ş.
 06/04/2025 Batman Petrolspor vs İnegölspor
 06/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor - 24Erzincanspor Sincan Belediye Ankaraspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Sincan Belediye Ankaraspor yenilmez
 06/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor - 24Erzincanspor 24Erzincanspor ligdeki son 10 maçında hiç kazanamadı  Sincan Belediye Ankaraspor yenilmez
 06/04/2025 Batman Petrolspor - İnegölspor Batman Petrolspor ligde evindeki son 13 maçında hiç kaybetmedi  Batman Petrolspor yenilmez
 06/04/2025 GMG Kastamonuspor - Kırklarelispor GMG Kastamonuspor ligdeki son 15 maçında hiç kaybetmedi  GMG Kastamonuspor yenilmez
 06/04/2025 Fethiyespor - Kepezspor FAŞ Fethiyespor ligde evindeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  Fethiyespor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2025 Anadolu Üniversitesi vs Kırşehir Futbol SK
 02/04/2025 Düzcespor vs Bornova 1877
 02/04/2025 Ergene Velimeşe vs 23 Elazığ Futbol Kulübü
 02/04/2025 Kahramanmaraşspor vs Bursaspor
 02/04/2025 Muş Spor Kulübü vs Bulvarspor
 02/04/2025 Silifke Belediye Spor vs Belediye Kütahyaspor
 02/04/2025 Tokat Bld Plevnespor vs Artvin Hopaspor
 06/04/2025 Anadolu Üniversitesi vs Düzcespor
 06/04/2025 Muş Spor Kulübü - Tokat Bld Plevnespor Tokat Bld Plevnespor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Muş Spor Kulübü yenilmez
 06/04/2025 Bursaspor - 23 Elazığ Futbol Kulübü 23 Elazığ Futbol Kulübü ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
 06/04/2025 Silifke Belediye Spor - Bornova 1877 Bornova 1877 ligdeki son 10 maçında hiç kazanamadı  Silifke Belediye Spor yenilmez
 06/04/2025 Muş Spor Kulübü - Tokat Bld Plevnespor Muş Spor Kulübü ligde evindeki son 12 maçında hiç kaybetmedi  Muş Spor Kulübü yenilmez
 06/04/2025 Bursaspor - 23 Elazığ Futbol Kulübü Bursaspor ligde evindeki son 13 maçında hiç kaybetmedi  Bursaspor yenilmez
 06/04/2025 Anadolu Üniversitesi - Düzcespor Anadolu Üniversitesi ligde evindeki son 9 maçında hiç kaybetmedi  Anadolu Üniversitesi yenilmez
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HAVA DURUMU
HABER ARA
YUKARI