Bugun...


İbrahim Halil ER

facebook-paylas
ZAMAN ALGISI
Tarih: 03-02-2025 19:50:00 Güncelleme: 03-02-2025 19:50:00


Hepimizin zaman algısı farklı farklıdır. Aslında hepimiz aynı zaman dilimini birlikte yaşıyor olsak da zamanın bizim üzerimizdeki algısı farklı farklı olmaktadır. Örneğin sevdiği ile birlikte olan birisi için geçen saatler bir anmış gibi gelir ve zaman ne kadar hızlı geçti derken, hoş olmayan bir ortamda saniyeler yıllar gibi geçer. “… Gerçekten, senin Rabbinin Katında bir gün, sizin saymakta olduklarınızdan bin yıl gibidir.” (Hac Suresi, 47)

Fakat zaman nasıl hareket etmektedir?

Normalde zihnimiz zamanı düz bir çizgi gibi düşünürüz. Sabah, öğlen, akşam-dün, bugün, yarın gibi… Bu düz çizgi üzerinden doğarız, yaşarız ve ölürüz… Dediler ki: “Dünya hayatımızdan başka hayat yoktur. Ölürüz ve yaşarız. Bizi ancak zaman yok eder.”  zaman bizim için ve geçmiştekiler için hep böyle doğrusal bir çizgi gibi düşünürüz. Her şey belli bir çizgi üzerinde gerçekleşir. Birbirine benzese de farklı farklıdır. Bu nedenle içinde sürekli bir sonraki zamana yetişme telaşı içinde koştururuz. İşe yetişme, sınava yetişme, başarılı olma hep bu zaman algısı ekseninde gerçekleşir. Çünkü her şey belli bir sıra üzerinde gerçekleşmektedir. Zamanı geçmiş olanı değil sıradakini yaşamayı tercih ederiz.  

Bizim için zaman doğrusal bir şekilde ilerlerken aradaki benzerlikler de biter, çünkü bir yıl önce olan bir şey bir hafta önce olan bir şeyden farklıdır.

Tabi ki bu zamanı doğrusal bir çizgi şeklinde düşünenlerin mantığıdır ve günümüz insanların çoğu da bu perspektiften bakmaktadır. Fakat zamanı doğrusal bir çizgi değil de dairesel bir döngü olarak bakanların algısı daha farklı olmaktadır. Bu bakış açılarını bölgelere ve kültürlere göre anlatacağız…

 

Zaman ve Kültürel Farklılıklar

Kültürden kültüre zaman kavramı ve hatta algısı farklı olmuştur. Bugün modern dünyanın kültür algısını Anglo-Avrupa kodladığı için onların algısına göre olaylara bakmaktayız ve Anglo-Sokson/Avrupa zaman kodu doğrusal bir çizgidir. Yani bir çizgi üzerinden bir olay başka bir olayı takip eder. Bu doğrusal zaman çizelgesini kullandığınızda günlük programınızı da buna göre düzenlersiniz. Saat 14:00’daki işiniz bitmemişse ya da randevunuz gerçekleşmemişse hemen programınızın diğer adımına geçersiniz. Bütün hayatınız bu şekilde gerçekleşir. Zaman, sanki üzerinde oturduğunuz bir taşıt gibidir. O, sizi hep bir sonraki durağa ulaştırır. Oradan gerekli şeyleri almadığınız takdirde duramaz, geri dönemez ve inemez bir sonraki durağa doğru yolculuk edersiniz. Bu yolculuk nereye kadar sürecek? Nereye doğru gidiyorsunuz? Başı olduğuna göre sonu neresidir? Sizi nereye taşımaktadır? “Sizi çağıracağı gün, O’na övgüyle icabet edecek ve (dünyada) pek az bir süre kaldığınızı sanacaksınız.” (İsra Suresi, 52)

Anglo-Sakson zaman anlayışının karşısında Arap Zaman anlayışı bulunmaktadır. Tabi ki bu sadece Araplar tarafından uygulanmaz, tüm Müslüman toplum ve tropikal topluluklar tarafından uygulanır. Buna göre zaman sürekli hareket halinde olan doğrusal bir çizgi değil içinde olduğunuz andır. Bu anlayışta olan toplumlarda “An” önemlidir. Anın kıymetini bilmek gerekir. Bir anlamda onlar şöyle düşünürler: Dün geçti, yarın gelmedi o halde içinde bulunduğumuz An’ı değerlendirelim. Çünkü ona hükmedebiliyoruz…

Bu iki farklı zaman algısına sahip insanların birbiriyle ilişkileri sıkıntıya yol açabilir. Anglo Avrupa zaman anlayışına sahip olan birisi için randevu saatine uyma ve görüşme o vakitte gerçekleşmesi gerekir ve hatta buna uyulmaması büyük bir hakaret olarak algılarken, Arap zamanına sahip olan için zaman bir yere kaçmıyor, aceleye gerek yok. İçinde bulunulan anın kıymeti idrak edilmelidir. “Asra (zamana) yemin olsun ki! İnsan hüsrandadır” Asır, 1-2

 

Zaman Algısı

Zaman kavramı bazen kişiden kişiye hatta karı-koca arasında bile farklılık gösterebilir. Birisi aşırı dakik olurken diğeri anı yaşamaya çalışmakta ve ister istemez aile kavgası yaşanmasına yol açmaktadır. Belki karı ve koca algı farklılığından kaynaklandığını bilmeden birbirlerini suçlayacak ve sonu gelmez kavgalara girişeceklerdir.

 Tabi ki zamanı bir de dairesel olarak görenlerin algısı daha farklı olmaktadır. Onlar için her şey birbirini tekrar ve geçmiş suyun suya benzediği gibi günümüze benzer. Bu yaklaşım daha çok tarihte kullanılan bir yaklaşımdır. Kökeni İbn-i Haldun’a kadar uzanır.

Tabi ki zaman algısı sadece bunlarla kalmaz. Şehir hayatı ile kırsal hayat arasında bile zaman algısı farklıdır. Şehirde insanlar sürekli bir şeylere yetişmeye çalışırken, kırsalda böyle bir kovalamaca görülmez ve zaman daha yavaş işler. Bu nedenle köylüler iş yapan ya da ticaret yapan şehirlilerin en büyük şikayeti Köylülerin vurdumduymazlığından veya verdikleri sözlerde durmamalarından kaynaklanır. Çünkü iki tarafın da zaman algısı farklıdır. Köylü için zaman doğrusal değil an’dır ve hatta durağandır. Onların zamanı tabiatın döngüsüne göre şekillenir.

Zaman algısında doğrusal zaman koduna sahip olanlar için geçmiş tecrübe yığını olabileceği gibi bir pişmanlık ve acı dönemi de olabilir. Gelecek ise kaygı ve endişeye yol açabilir. Bu nedenle onlar sadece içinde bulundukları zamana odaklanır ve zaman kayığı onları nereye götürürse oraya giderler.

“Belirli bir zamana bağlı olanlar” için geçmiş tecrübeler yığınıdır ve sürekli öğüt verme, geçmişten örnek verme ve akıl vermeye meyilli olurlar. Çünkü vakit nakittir… Fakat “tam zaman insaın” için ise zamanın getirdiği sonuçlar önemlidir. Hatta hiçbir şekilde zaman harcamasa bile öyle algılar. O, birisine zamanını ayırmayı en büyük cömertlik olarak görür.

“Tam zaman İnsanı” sürekli bir yerlere geç kalabilmektedir. Çünkü onun için andan lezzet alma daha baskındır ama belirli bir zaman insanı için dakiklik önemlidir. Kendisi başkasının zamanını harcamamaya çalışırken aynısını muhatabından da bekler…

Tabi ki burada şu doğru öbürü yanlış iddiasında bulunmak yanlıştır. Çünkü her zaman çizgisinin kendine göre avantaj ve dezavantajları olabilir. Başka insanlara ilişki kurduğunuzda muhatabınızın hangi zaman insanı olduğunu iyi gözlemleyin ve gerekirse kendi zaman algınızı değiştirip farklı bir heyecan deneyin…

Zaman ile ilgili söylenecekler çoktur. Bazı ilim adamlarının veya meşayihlerin zamanı genişlettiği ve bu sayede birçok ilim yaptıkları da söylenir ki o konu bizim algımızın dışında olan bir durumdur.

Bahsettiğimiz zaman algısı dünyada gerçekleşen bir zaman algısıdır. Fakat diğer evrenlerde ve uzayda nasıl bir zaman vardır o da ayrı bir durum…  “Gökten yere her işi O evirip düzene koyar. Sonra (işler,) sizin saymakta olduğunuz bin yıl süreli bir günde yine O’na yükselir.” (Secde Suresi, 5)

Zamanın dünyada farklı ve uzayda farklı olduğu konusu fizikçiler tarafından ortaya atılmıştır. Albert Einstein bunu İzafiyet teorisi ile açıklamaya çalışmıştır. Teoriye göre bütün varlıklar ve varlığın fiziksel olayları görelidir. Zaman, mekan, hareket, birbirlerinden bağımsız değildirler. Aksine bunların hepsi birbirine bağlı, göreli olaylardır. Nesne zamanla, zaman nesneyle, mekan hare­ketle, hareket mekanla ve dolayısıyla hepsi birbiriyle bağımlıdır. Bunlardan hiçbiri bağımsız değildir, kendisi bu konuda şöyle demektedir: Bu teori sezgisel olarak algılanamayacak, ancak deneysel olarak kanıtlanmış birçok ilginç sonuca varmamızı sağlar. Özel görelilik teorisi, uzaklığın ve zamanın gözlemciye bağlı olarak değişebileceğini ifade ederek Newton'ın mutlak uzay zaman kavramını anlamsızlaştırır. Uzay ve zaman gözlemciye bağlı olarak farklı algılanabilir. Bu teori, madde ile enerjinin ünlü E=mc² formülü ile birbirine bağlı olduğunu da gösterir (c ışık hızıdır). Özel Görelilik teorisi, tüm hızların ışık hızına oranla çok küçük olduğu uygulama alanlarında Newton mekaniği ile yaklaşık aynı sonuçları verir. “Melekler ve Ruh (Cebrail), ona, süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir.” (Mearic Suresi, 4)

İslam dünyasında da “dehriyyunlar” yani her şeyi zamanın eseri olarak kabul eden ilk materyalistler çıkmıştır. Çıkış noktaları zamandır. İslâm’dan önce bazı Câhiliye Arapları arasında dehriyye anlamında materyalist bir dünya görüşünün mevcut olduğu Kur’ân-ı Kerîm’de, “Dediler ki hayat ancak yaşadığımızdan ibarettir. Ölürüz ve yaşarız, bizi ancak zaman (dehr) helâk eder” (el-Câsiye 45/24)

Dehrî felsefenin en önemli öncülerinden birisi İbn Ravendi'dir (y. 827-911). Ravendî, kaleme aldığı “Kitâbü’t-Tâc” ve “ez-Zümürrüd” eserlerinde yaşadığımız evrenin ezeli olduğunu ve onun ötesinde manevi de olmak üzere hiçbir varlığın bulunmadığını ifade etmiş ve insanın akıl dışında hiçbir kılavuza ihtiyacı olmadığını ve dolayısıyla peygamberlik, mucize, din ve ibadetlerin anlamsız, gereksiz olduğunu öne sürmüştür. Kavram, mutlak zaman anlamının yanında zaman, devir ve dünya anlamlarına gelen "dehr" kelimesi ile ilişkilidir.

Zaman, İslam’a göre yaratılmıştır ve bizi kapsar. Biz zamanın içinde her şeyi yorumlarken, zamanın sahibi olan için önce ve sonra yoktur ve tüm zamana aynı anda hükmekmekte ve tümünü de aynı anda görmektedir. Bunu biz Resulullah (sav)’in anlattığı cennet ve cehennem hadislerinde daha iyi görmekteyiz. Orada cehenneme giren insanlardan bahsederken aslında şu anda bizim zamanımıza göre henüz gerçekleşmemiş bir andan bahsetmektedir. Bu da ona geleceğin gösterildiğini göstermektedir. Gelecek gösterildiğine göre orada geçmiş ve gelecek bir arada görülmektedir. Bu da zamanın bize ait olduğunu göstermektedir.

Konuyu toparlarsak zaman algısı kişiden kişiye, toplumdan topluma ve kültürden kültüre değişiklik arzettiği gibi onu çözmek bizim gücümüzün üstünde bir durum göstermektedir.

 

 

 



Bu yazı 747 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
nöbetçi eczaneler
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 28 22 1 5 69 29 71 +40
2 Fenerbahçe 27 20 2 5 67 25 65 +42
3 Samsunspor 28 15 7 6 44 32 51 +12
4 Beşiktaş 27 13 6 8 41 27 47 +14
5 Eyüpspor 28 12 8 8 41 32 44 +9
6 Başakşehir FK 27 11 10 6 44 38 39 +6
7 Göztepe 27 10 9 8 45 35 38 +10
8 Gaziantep FK 27 11 11 5 36 36 38 0
9 Kasımpaşa 28 9 8 11 49 52 38 -3
10 Trabzonspor 27 9 9 9 44 32 36 +12
11 Antalyaspor 28 10 12 6 32 52 36 -20
12 Konyaspor 28 9 12 7 34 40 34 -6
13 Çaykur Rizespor 27 10 14 3 34 46 33 -12
14 Alanyaspor 28 8 13 7 32 42 31 -10
15 Sivasspor 28 8 14 6 38 46 30 -8
16 Bodrum FK 28 8 14 6 22 33 30 -11
17 Kayserispor 27 7 11 9 32 46 30 -14
18 Hatayspor 27 4 16 7 29 51 19 -22
19 Adana Demirspor 27 2 21 4 26 65 2 -39
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 31 18 5 8 47 25 62 +22
2 Fatih Karagümrük 31 16 7 8 50 30 56 +20
3 Erzurumspor FK 31 16 9 6 45 26 54 +19
4 Gençlerbirliği 31 14 8 9 40 32 51 +8
5 Bandırmaspor 31 14 8 9 41 38 51 +3
6 İstanbulspor 31 15 12 4 49 30 49 +19
7 Çorum FK 31 12 9 10 40 33 46 +7
8 Amed SK 31 11 7 13 35 28 46 +7
9 Boluspor 31 12 10 9 37 30 45 +7
10 Ümraniyespor 31 12 10 9 42 36 45 +6
11 Esenler Erokspor 31 11 9 11 44 38 44 +6
12 Iğdır FK 31 12 11 8 35 30 44 +5
13 Keçiörengücü 31 11 11 9 49 42 42 +7
14 Pendikspor 31 11 12 8 38 40 41 -2
15 Sakaryaspor 31 9 10 12 41 45 39 -4
16 MKE Ankaragücü 31 11 15 5 39 37 38 +2
17 Manisa FK 31 11 16 4 38 42 37 -4
18 Şanlıurfaspor 31 9 15 7 37 42 34 -5
19 Adanaspor 31 6 16 9 26 50 27 -24
20 Yeni Malatyaspor 31 0 31 0 11 110 21 -99
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 28 20 2 6 69 18 66 +51
2 Batman Petrolspor 28 21 5 2 51 20 65 +31
3 GMG Kastamonuspor 28 16 2 10 48 21 58 +27
4 Altınordu 28 15 3 10 52 25 55 +27
5 Adana 1954 Futbol Kulübü 28 15 7 6 49 25 51 +24
6 İskenderunspor A.Ş. 28 12 6 10 43 29 46 +14
7 Beykoz Anadolu 28 13 9 6 38 37 45 +1
8 1461 Trabzon FK 28 10 11 7 35 32 37 +3
9 Fethiyespor 28 9 9 10 30 28 37 +2
10 Kırklarelispor 28 9 10 9 35 33 36 +2
11 24Erzincanspor 28 8 10 10 38 43 34 -5
12 Isparta 32 Spor 28 6 10 12 25 31 30 -6
13 Sincan Belediye Ankaraspor 28 7 13 8 31 35 29 -4
14 İnegölspor 28 7 10 11 31 41 29 -10
15 Kepezspor FAŞ 28 6 15 7 28 41 25 -13
16 Karaköprü Belediyespor 28 4 16 8 27 45 20 -18
17 Altay 28 6 19 3 23 61 18 -38
18 Hes İlaç Afyonspor 28 0 27 1 6 94 5 -88
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 25 17 1 7 54 12 58 +42
2 Karşıyaka 26 16 4 6 50 23 54 +27
3 Belediye Kütahyaspor 25 14 5 6 45 26 48 +19
4 Düzcespor 25 13 5 7 33 22 46 +11
5 Muş Spor Kulübü 25 11 4 10 33 20 43 +13
6 Silifke Belediye Spor 25 11 7 7 42 28 40 +14
7 Anadolu Üniversitesi 25 10 8 7 33 28 37 +5
8 Artvin Hopaspor 25 8 8 9 17 24 33 -7
9 Kahramanmaraşspor 25 8 12 5 27 34 29 -7
10 Bulvarspor 25 7 11 7 29 44 28 -15
11 Tokat Bld Plevnespor 25 6 11 8 21 25 26 -4
12 Bornova 1877 25 5 10 10 31 42 25 -11
13 Kırşehir Futbol SK 25 6 13 6 23 44 24 -21
14 23 Elazığ Futbol Kulübü 25 5 12 8 15 25 23 -10
15 Kuşadasıspor 26 6 18 2 22 47 20 -25
16 Ergene Velimeşe 25 3 17 5 11 42 14 -31
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/04/2025 Adana Demirspor vs Kayserispor
 05/04/2025 Çaykur Rizespor vs Sivasspor
 05/04/2025 Başakşehir FK vs Konyaspor
 05/04/2025 Antalyaspor vs Samsunspor
 06/04/2025 Alanyaspor vs Bodrum FK
 06/04/2025 Hatayspor vs Eyüpspor
 06/04/2025 Fenerbahçe vs Trabzonspor
 07/04/2025 Göztepe vs Gaziantep FK
 07/04/2025 Kasımpaşa vs Beşiktaş
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/04/2025 İstanbulspor vs Yeni Malatyaspor
 04/04/2025 Amed SK vs Iğdır FK
 04/04/2025 Şanlıurfaspor vs Boluspor
 05/04/2025 Manisa FK vs Keçiörengücü
 05/04/2025 Sakaryaspor vs Adanaspor
 05/04/2025 Çorum FK vs Esenler Erokspor
 05/04/2025 Fatih Karagümrük vs Erzurumspor FK
 06/04/2025 Ümraniyespor vs Pendikspor
 06/04/2025 Bandırmaspor vs Kocaelispor
 06/04/2025 MKE Ankaragücü vs Gençlerbirliği
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2025 Fethiyespor vs 1461 Trabzon FK
 02/04/2025 Batman Petrolspor vs Karaköprü Belediyespor
 02/04/2025 Beykoz Anadolu vs Adana 01 Futbol Kulübü
 02/04/2025 GMG Kastamonuspor vs Altınordu
 02/04/2025 Isparta 32 Spor vs Kepezspor FAŞ
 02/04/2025 Kırklarelispor vs İnegölspor
 02/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor vs Sarıyer
 06/04/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs İskenderunspor A.Ş.
 06/04/2025 Batman Petrolspor vs İnegölspor
 06/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor - 24Erzincanspor Sincan Belediye Ankaraspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Sincan Belediye Ankaraspor yenilmez
 06/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor - 24Erzincanspor 24Erzincanspor ligdeki son 10 maçında hiç kazanamadı  Sincan Belediye Ankaraspor yenilmez
 06/04/2025 Batman Petrolspor - İnegölspor Batman Petrolspor ligde evindeki son 13 maçında hiç kaybetmedi  Batman Petrolspor yenilmez
 06/04/2025 GMG Kastamonuspor - Kırklarelispor GMG Kastamonuspor ligdeki son 15 maçında hiç kaybetmedi  GMG Kastamonuspor yenilmez
 06/04/2025 Fethiyespor - Kepezspor FAŞ Fethiyespor ligde evindeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  Fethiyespor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2025 Anadolu Üniversitesi vs Kırşehir Futbol SK
 02/04/2025 Düzcespor vs Bornova 1877
 02/04/2025 Ergene Velimeşe vs 23 Elazığ Futbol Kulübü
 02/04/2025 Kahramanmaraşspor vs Bursaspor
 02/04/2025 Muş Spor Kulübü vs Bulvarspor
 02/04/2025 Silifke Belediye Spor vs Belediye Kütahyaspor
 02/04/2025 Tokat Bld Plevnespor vs Artvin Hopaspor
 06/04/2025 Anadolu Üniversitesi vs Düzcespor
 06/04/2025 Muş Spor Kulübü - Tokat Bld Plevnespor Tokat Bld Plevnespor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Muş Spor Kulübü yenilmez
 06/04/2025 Bursaspor - 23 Elazığ Futbol Kulübü 23 Elazığ Futbol Kulübü ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
 06/04/2025 Silifke Belediye Spor - Bornova 1877 Bornova 1877 ligdeki son 10 maçında hiç kazanamadı  Silifke Belediye Spor yenilmez
 06/04/2025 Muş Spor Kulübü - Tokat Bld Plevnespor Muş Spor Kulübü ligde evindeki son 12 maçında hiç kaybetmedi  Muş Spor Kulübü yenilmez
 06/04/2025 Bursaspor - 23 Elazığ Futbol Kulübü Bursaspor ligde evindeki son 13 maçında hiç kaybetmedi  Bursaspor yenilmez
 06/04/2025 Anadolu Üniversitesi - Düzcespor Anadolu Üniversitesi ligde evindeki son 9 maçında hiç kaybetmedi  Anadolu Üniversitesi yenilmez
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HAVA DURUMU
HABER ARA
YUKARI