Bugun...



İsrail'in Kanlı Tarihi

İsrail'in kanlı tarihi

facebook-paylas
Güncelleme: 11-11-2023 13:53:35 Tarih: 23-10-2023 10:59

İsrail'in Kanlı Tarihi

Orta Doğu’nun siyasi anlamda en sorunlu bölgesinde ancak Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat’a göre de ‘Vaadedilmiş topraklarda’ varlığını sürdüren İsrail Devleti 1948'de kuruldu. Yüzyıllar boyunca farklı coğrafyalara yayılmış olarak yaşayan Yahudi toplumunun, tarihte ilk kez bir devlete kavuşması süreci ise bu tarihten yaklaşık 100 yıl önce başladı. Bu süreç uluslararası ilişkilerin en çetrefil sorunlarından ‘Filistin Sorununu’ da doğurdu.

Vaadedilmiş topraklar üzerinde devlet kurma fikrini 19. yüzyılın ikinci yarısında olgunlaştıran Yahudi toplumu, bu fikri öncelikle İngiltere’ye götürdü. O dönemde Filistin’in denetimini elinde bulunduran İngiliz hükumeti 1848’de yayımladığı bir genelgeyle Filistin’deki konsoloslarını buradaki Yahudileri himaye etmekle görevlendirdi. Yahudi devletinin kuruluşunda en önemli süreç ise ‘Siyonizm’ denilen Yahudi milliyetçiliğinin vücut bulmasıyla başladı. 1870 yılında Rusya’da Theodor Herzl önderliğinde olgunlaşan Siyonist hareketin tek amacı Filistin topraklarında bir Yahudi devleti inşa etmekti.

Herzl, İngiltere gibi güçlü bir devleti arkasına alarak gayesine ulaşma çabasındaydı. Ancak devlet olabilmek için güçlü bir tarım sınıfına ihtiyaç olduğunu fark eden Siyonistler, bu ihtiyacı neredeyse tamamı ticaretle uğraşan Avrupa’daki Yahudi nüfusundan karşılayamayacaklarını biliyordu. Rusya'da ise tarımla uğraşan Yahudiler mevcuttu. Bu dönemde Rusya'da Yahudilere karşı -özellikle çiftçi Yahudileri içeren- pogrom adıyla bilinen bir dizi katliam yaşandı. Katliamlara maruz kalan çiftçi Yahudilere, Siyonistler tarafından ülkeyi terk edip Filistin'e yerleşmeleri teklifi yapıldı. Filistin’e göçler bu gelişmeyle 1870 yılında başladı.

Ancak Yahudi devletinin kurulmasına giden taşlı yolu temizleyen gelişme I. Dünya Savaşı sonunda, 2 Kasım 1917’de İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur Balfour'un girişimi oldu. Siyonist hareketin liderlerini devlet kurulması konusunda İngiltere hükümetinin destekleyeceği sözünü veren Balfour Deklarasyonu kabul edildi. Milletler Cemiyeti tarafından 1920 yılında, Filistin üzerinde İngiliz mandası tanındı. Bundan sonra kurulan bir Yahudi bürosu İngiltere nezdinde Yahudi haklarını temsil etmeye başladı.

Bundan sonraki yıllarda Siyonistler dünyanın çeşitli yerlerine dağılmış bulunan Yahudi topluluklarını -devlet kurabilmek için etkili bir nüfus oluşturmak gayesiyle- Filistin'e göçmeleri için ikna etme çabalarına girişti.

Filistin'de İngiliz mandasında Yahudi yönetimi kurulduğu sırada, Yahudilerin Araplarla dost geçinme çabası yerini Araplara yönelik tecrit hareketlerine bıraktı. Siyonist işçi hareketin liderliğinde, Yahudi göçmenlerin meydana getirdiği ortaklık esasına dayanan yerleşim bölgelerine Araplar sokulmuyor, onlara iş verilmiyordu. Kibbutz denilen bu bölgeler Yahudi Milli Fonu'nun idaresinde bulunuyordu. Bu fon, Araplara büyük paralar vererek toprak satın alıyordu.

1925'ten sonra Filistin'e Yahudi göçlerinde düşüş yaşandı. 1926-1931 yıllarında yılda ortalama 3200 Yahudi Filistin'i terk ediyordu. 1932 yılında Filistin'de 770 bin Arap nüfusa karşılık 181 bin Yahudi nüfusu vardı. Tam bu sırada Almanya'da Yahudilere yönelik Nazi soykırımının başlaması üzerine Filistin'e göç yeniden başladı. Yahudi nüfusu 1939'da 446 bin ve 1946'da 630 bine çıktı. Nazi Almanya’sının 1930'lardan 1940'ların ortalarına kadar Yahudilere soykırım uygulamaya başlamasıyla Filistin’e büyük bir Yahudi göçü başladı.

Birinci Arap - İsrail Savaşı

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından, halen varlığını sürdüren Antisemitizm dalgasının da etkisiyle 10 milyon Yahudi, dünyanın çeşitli bölgelerinden Fransa ve İtalya'ya gelerek buradan yasa dışı yollarla Filistin'e göç etti. 28 Nisan 1947'de New York'ta toplanan BM Genel Kurulu, BM Filistin Özel Komitesi'ni kurdu (UNSCOP) 1947 yılının Ağustos ayında UNSCOP, Filistin'de manda yönetiminin sona ermesi ve bölgenin Yahudi ve Araplar arasında taksim edilmesine dair karar çıkardı.

Arap ülkeleri ve Filistinli Araplar karara karşı çıkarak savaş ilan ettiler. Savaş 1949'un ortasına kadar sürdü. Bu sırada 14 Mayıs 1948'de David Ben Gurion Tel Aviv Müzesinde İsrail devletinin kurulduğunu ilan etti. Mısır, Ürdün, Irak, Suudi Arabistan, Suriye ve Lübnan düzenli birlikler oluşturarak Yahudilere saldırdı.

Savaş sonrasında her bir Arap ülkesiyle (Irak hariç) ayrı ayrı imzalanan barış anlaşmaları sonucunda Galile ve Necef'in tamamı İsrail egemenliğine girdi. Batı Şeria Ürdün denetimine girerken, Gazze Şeridi Mısır yönetimine geçti. Kudüs Şehri'nin Doğu kısmının kontrolü Ürdün'e batı kısmının kontrolü ise İsrail'e verildi. Barış anlaşmasının sonunda Knesset adı verilen meclis kuruldu. İlk Cumhurbaşkanı Haim Weizmann oldu ve siyasi partiler oluşturuldu. 10 yıl içinde 74 ülkeden 950 bin göçmen İsrail'e geldi. 

İsrail devletine en büyük yardımı diasporadaki ve ABD'deki Yahudi cemaatlerinin maddi yardımları ve Holokost kurbanlarına Batı Almanya'nın ödediği tazminatlar oluşturdu. Almanya İsrail'e 1965'e dek 829 milyon dolar ödedi. Bu dönemde bölgede büyük bir mülteci sorunu baş gösterdi. Filistinli Arapların 200 bini Gazze Şeridi'nde, 200 bini Batı Şeria'da, 100 bini Ürdün'ün Doğu yakasında kaldı. 100 bini İran'a, 50 bini de Suriye'ye iltica etti.

İkinci Arap İsrail Savaşı (Sina Harekatı)

1954'te Mısır, emperyalizm karşıtı devlet başkanı Cemal Abdül Nasır döneminde Süveyş kanalını ulusallaştırdı. İngiltere ve Fransa kanalı ele geçirmek için harekete geçmişken, 29 Ekim 1956'da İsrail de Sina Yarım Adasına harekat düzenledi. 5 Kasım'da tüm Sina Yarım Adasının denetimini ele geçirdi. Bu dönemde Sovyetler ve Suriye arasında silah anlaşması; Mısır, Suriye, Irak, Ürdün arasında Savunma anlaşması vardı. Irak askerleri Ürdün'e girince Ürdün de Mısır- Suriye paktına katıldı. 

1959 yılında Yaser Arafat tarafından El-Fetih örgütü kuruldu. El -Fetih, Filistin'i yalnız Filistinlilerin kurtarabileceği düşüncesinden yola çıkılarak kuruldu. Bazı Arap ülkeleri bunu kendilerine bir başkaldırı olarak gördü ve 9-19 Eylül 1963 tarihleri arasında Kahire'de toplandılar. Bunun sonucunda Ürdün'ün itiraz etmesine karşın Filistin meclisi ilk kez toplandı ve Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu. El Fetih ve FKÖ rekabeti başladı. İsrail kuvvetleri, ABD ve Sovyetlerin baskısı üzerine Sina Yarımadası'ndan çekildi. Mısır Tiran Boğazını açtı.

Altı Gün Savaşları

1958'de Irak'ta batı taraftarı Haşimi yönetimi devrildi. Suriye'de Baas partisi lideri ve Pan-Arap ideolojisinin savunucusu Nasır iktidara geldi ve Mısır'la Birleşik Arap Cumhuriyeti adı altında birleşti. Yemen de federasyon olarak bu birliğe katıldı. Nasırcılar Lübnan'daki rejimi de tehdit etmeye başlayınca 1958'de Amerika Lübnan'a çıkarma yaptı. İngiliz askerleri de Ürdün'e girdi. 61'de Suriye Birleşik Arap Cumhuriyeti'nden ayrıldı.

1964'te Kahire'de toplanan Arap zirvesinde İsrail'in Ürdün nehrinden su temin etmesinin engellenmesi kararı çıktı. Böylece İsrail'in ulusal suyolu kaynaklarının %35'i azalacaktı. İsrail'in ulusal su kanalı Suriye tarafından desteklenen FATAH terör örgütü tarafından bombalandı. İsrail Savunma Kuvvetleri de Suriye'de inşa halinde olan barajlara çeşitli saldırılarda bulundu. Bu durum savaşa dek Suriye ile İsrail arasında çok sayıda çatışmaya sebep oldu. Mayıs 1967'de bu çatışmalar doruğa tırmandı. İsrail, 5 Haziran 1967'de Mısır, Suriye ve Ürdün'e saldırdı. Batı Şeria ve Gazze, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'ni kuşattı. Kudüs'ün tamamı İsrail'in eline geçti. İsrail'in kontrolündeki toprak üç kat büyümüş oldu.

Yom Kipur Savaşı

Mısır, Suriye ve Ürdün 1973'te Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri'nde bulunan İsrail kuvvetlerine saldırdı. Savaş, Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayına ve Yahudiler için kutsal olan Yom Kippur'a denk gelmişti. Savaşta ABD İsrail'e, Sovyetler de Arap devletlerine yardımda bulundu. 18 Ocak 1974'te ve 4 Eylül 1975'te Mısır ile İsrail arasında iki ayrı barış anlaşması imzalandı. Bu anlaşmalar Camp David barış anlaşmasının öncülü oldular. Ayrıca 31 Mart 1974'te İsrail ve Suriye arasında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bir tampon bölge oluşturulmasına karar verildi.

Mart 1978'de ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger'ın girişimleriyle İsrail ve Mısır arasında Camp David Barış Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre: İsrail Sina Yarımadası'ndan çekilecek, Sina'daki tampon bölgeye BM Barış Gücü yerleştirilecek, İsrail gemilerine Süveyş kanalından serbestçe geçiş hakkı tanınacak, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinlilere tam özerklik verilmesi için görüşmeler yapılacak, Batı Şeria ve Gazze'de otonomi için gerekli seçimler düzenlenecekti. Anlaşma Arap ülkeleri tarafından kabul edilmedi. Mısır, İsrail'le anlaşmaya oturarak onu tanıyan ilk Arap ülkesi oldu.

Arap ülkelerinden gelecek geniş ölçekli bir saldırının caydırılması İsrail askeri doktrininin ana amacını; saldırı istihbaratıyla erken önlem alınabilmesi de doktrinin ikinci ayağını oluşturuyordu. Kesin askeri üstünlüğe dayanan zafer; yani saldırının hızla karşılanarak düşman ülkeye aktarılması ve düşmanın kesin yenilgiye uğratılması da doktrinin üçüncü ayağı. Yom Kipur Savaşı bu 3 dayanağın da zayıflamasına sebep oldu. İsrail askeri gücü, Arap kuvvetlerini sürpriz bir saldırı düzenlemekten alıkoyamadı. İsrail, Arap kuvvetlerine karşı üstünlük sağlamakta zorlandı ve ancak ABD'nin silah desteğiyle savaşı kazanabildi.

Lübnan Savaşı

Filistin Kurtuluş Örgütü'nün kendine üs olarak seçtiği yer Ürdün'dü, ancak bu durum Kral Hüseyin'i huzursuz ediyordu. Kral Hüseyin, 7 Haziran 1970'te Amman yakınlarındaki bir mülteci kampına saldırarak başlattığı harekatla, Filistin direnişinin lideri Arafat ve kuvvetlerini Ürdün'den çıkardı. İsrail'in desteğiyle meydana gelen bu olay Filistin kaynaklarında Kara Eylül olarak geçer. Bu olay üzerine Arafat Lübnan'ı üs olarak kullanmaya başladı. İsrail ordusu 6 Haziran 1982'de Lübnan'ı işgal etti. Arafat İsrail ve Suriye'nin baskısıyla Lübnan'ı terk etmek zorunda kaldı.

Kudüs'ün statüsü

Üç büyük dinin kutsal mekanlarının bir arada bulunduğu Kudüs, BM'nin 1947'de kabul ettiği paylaşım planına göre uluslararası yönetime tabi olacak, özel statülü bir bölge olarak tanımlandı. Ancak bu tanımlamaya rağmen Filistin bölgenin doğusunu, İsrail ise batısını egemenlik alanı olarak ilan etti. 1967 yılında Arap - İsrail savaşı sırasında İsrail tarafından işgal edilen bölge daha sonra Uluslararası hukuka aykırı olarak İsrail'e bağlandı. Bölgenin sadece batı kısmında egemenlik hakkı olan İsrail, 1980 yılında Kudüs'ün her iki kesimini de ülkenin birleşik başkenti olarak kabul etti. Oslo Anlaşmasına göre Kudüs'ün nihai konumuna görüşmeler sonucu karar verilecek.

BM Güvenlik Konseyi'nin 478 sayılı kararıyla İsrail'in bölgedeki hakimiyeti kabul edilmedi. Bolivya ve Paraguay hariç hiçbir ülke Kudüs'te temsilcilik açmadı. 1997 yılında ABD yönetimi yaptığı açıklamada Kudüs'ün İsrail Devleti'nin resmi başkenti olduğunu tanıdığını belirtti; ancak Kudüs'te temsilcilik açmak için girişimde bulunmadı.

Müslümanlar ve Yahudilerin Doğu Kudüs'ü paylaşamamalarının nedeni dini bağlar. Müslümanların Harem-ül Şerif diye adlandırdıkları Tapınak Dağı'nda hem Müslümanlar hem de Yahudiler için kutsal olan alanlar bulunuyor. İsrail Doğu Kudüs'e el koyduktan sonra, çeşitli arazilere el koyarak, Yahudi yerleşim bölgeleri işgal etmeye başladı. Bölgede 1972 yılında 6 bin 900 yüz yerleşimci varken bu sayı 2000 yılında 170 bin 400'e çıktı.

İdari yapı

İsrail devleti kuvvetler ayrılığına dayanan parlamenter bir demokrasi ile yönetiliyor. Ülkenin tek metin halinde düzenlenmiş bir anayasası yok. Anayasa, daha çok İngiliz sistemine benzer şekilde, çeşitli konularda yapılmış anayasal düzenleme niteliğindeki temel yasalardan oluşan bir metinden ibaret.

Cumhurbaşkanı yedi yılda bir Knesset adı verilen meclisin oyu ile seçilir. Cumhurbaşkanı genellikle törensel ve resmi görevleri yerine getirir; ancak af yetkisi gibi yürütme yetkilerine de sahiptir. Başbakanlığa Cumhurbaşkanı tarafından çoğunluğu kazanan partinin lideri seçilir. Hükümete parlamento dışından bakan tayin edilebilir.

elcezire




Editör: ibrahim halil er

Bu haber 230 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
nöbetçi eczaneler
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Galatasaray 28 22 1 5 69 29 71 +40
2 Fenerbahçe 27 20 2 5 67 25 65 +42
3 Samsunspor 28 15 7 6 44 32 51 +12
4 Beşiktaş 27 13 6 8 41 27 47 +14
5 Eyüpspor 28 12 8 8 41 32 44 +9
6 Başakşehir FK 27 11 10 6 44 38 39 +6
7 Göztepe 27 10 9 8 45 35 38 +10
8 Gaziantep FK 27 11 11 5 36 36 38 0
9 Kasımpaşa 28 9 8 11 49 52 38 -3
10 Trabzonspor 27 9 9 9 44 32 36 +12
11 Antalyaspor 28 10 12 6 32 52 36 -20
12 Konyaspor 28 9 12 7 34 40 34 -6
13 Çaykur Rizespor 27 10 14 3 34 46 33 -12
14 Alanyaspor 28 8 13 7 32 42 31 -10
15 Sivasspor 28 8 14 6 38 46 30 -8
16 Bodrum FK 28 8 14 6 22 33 30 -11
17 Kayserispor 27 7 11 9 32 46 30 -14
18 Hatayspor 27 4 16 7 29 51 19 -22
19 Adana Demirspor 27 2 21 4 26 65 2 -39
Takım O G M B A Y P AV
1 Kocaelispor 31 18 5 8 47 25 62 +22
2 Fatih Karagümrük 31 16 7 8 50 30 56 +20
3 Erzurumspor FK 31 16 9 6 45 26 54 +19
4 Gençlerbirliği 31 14 8 9 40 32 51 +8
5 Bandırmaspor 31 14 8 9 41 38 51 +3
6 İstanbulspor 31 15 12 4 49 30 49 +19
7 Çorum FK 31 12 9 10 40 33 46 +7
8 Amed SK 31 11 7 13 35 28 46 +7
9 Boluspor 31 12 10 9 37 30 45 +7
10 Ümraniyespor 31 12 10 9 42 36 45 +6
11 Esenler Erokspor 31 11 9 11 44 38 44 +6
12 Iğdır FK 31 12 11 8 35 30 44 +5
13 Keçiörengücü 31 11 11 9 49 42 42 +7
14 Pendikspor 31 11 12 8 38 40 41 -2
15 Sakaryaspor 31 9 10 12 41 45 39 -4
16 MKE Ankaragücü 31 11 15 5 39 37 38 +2
17 Manisa FK 31 11 16 4 38 42 37 -4
18 Şanlıurfaspor 31 9 15 7 37 42 34 -5
19 Adanaspor 31 6 16 9 26 50 27 -24
20 Yeni Malatyaspor 31 0 31 0 11 110 21 -99
Takım O G M B A Y P AV
1 Sarıyer 28 20 2 6 69 18 66 +51
2 Batman Petrolspor 28 21 5 2 51 20 65 +31
3 GMG Kastamonuspor 28 16 2 10 48 21 58 +27
4 Altınordu 28 15 3 10 52 25 55 +27
5 Adana 1954 Futbol Kulübü 28 15 7 6 49 25 51 +24
6 İskenderunspor A.Ş. 28 12 6 10 43 29 46 +14
7 Beykoz Anadolu 28 13 9 6 38 37 45 +1
8 1461 Trabzon FK 28 10 11 7 35 32 37 +3
9 Fethiyespor 28 9 9 10 30 28 37 +2
10 Kırklarelispor 28 9 10 9 35 33 36 +2
11 24Erzincanspor 28 8 10 10 38 43 34 -5
12 Isparta 32 Spor 28 6 10 12 25 31 30 -6
13 Sincan Belediye Ankaraspor 28 7 13 8 31 35 29 -4
14 İnegölspor 28 7 10 11 31 41 29 -10
15 Kepezspor FAŞ 28 6 15 7 28 41 25 -13
16 Karaköprü Belediyespor 28 4 16 8 27 45 20 -18
17 Altay 28 6 19 3 23 61 18 -38
18 Hes İlaç Afyonspor 28 0 27 1 6 94 5 -88
Takım O G M B A Y P AV
1 Bursaspor 25 17 1 7 54 12 58 +42
2 Karşıyaka 26 16 4 6 50 23 54 +27
3 Belediye Kütahyaspor 25 14 5 6 45 26 48 +19
4 Düzcespor 25 13 5 7 33 22 46 +11
5 Muş Spor Kulübü 25 11 4 10 33 20 43 +13
6 Silifke Belediye Spor 25 11 7 7 42 28 40 +14
7 Anadolu Üniversitesi 25 10 8 7 33 28 37 +5
8 Artvin Hopaspor 25 8 8 9 17 24 33 -7
9 Kahramanmaraşspor 25 8 12 5 27 34 29 -7
10 Bulvarspor 25 7 11 7 29 44 28 -15
11 Tokat Bld Plevnespor 25 6 11 8 21 25 26 -4
12 Bornova 1877 25 5 10 10 31 42 25 -11
13 Kırşehir Futbol SK 25 6 13 6 23 44 24 -21
14 23 Elazığ Futbol Kulübü 25 5 12 8 15 25 23 -10
15 Kuşadasıspor 26 6 18 2 22 47 20 -25
16 Ergene Velimeşe 25 3 17 5 11 42 14 -31
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/04/2025 Adana Demirspor vs Kayserispor
 05/04/2025 Çaykur Rizespor vs Sivasspor
 05/04/2025 Başakşehir FK vs Konyaspor
 05/04/2025 Antalyaspor vs Samsunspor
 06/04/2025 Alanyaspor vs Bodrum FK
 06/04/2025 Hatayspor vs Eyüpspor
 06/04/2025 Fenerbahçe vs Trabzonspor
 07/04/2025 Göztepe vs Gaziantep FK
 07/04/2025 Kasımpaşa vs Beşiktaş
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 04/04/2025 İstanbulspor vs Yeni Malatyaspor
 04/04/2025 Amed SK vs Iğdır FK
 04/04/2025 Şanlıurfaspor vs Boluspor
 05/04/2025 Manisa FK vs Keçiörengücü
 05/04/2025 Sakaryaspor vs Adanaspor
 05/04/2025 Çorum FK vs Esenler Erokspor
 05/04/2025 Fatih Karagümrük vs Erzurumspor FK
 06/04/2025 Ümraniyespor vs Pendikspor
 06/04/2025 Bandırmaspor vs Kocaelispor
 06/04/2025 MKE Ankaragücü vs Gençlerbirliği
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2025 Fethiyespor vs 1461 Trabzon FK
 02/04/2025 Batman Petrolspor vs Karaköprü Belediyespor
 02/04/2025 Beykoz Anadolu vs Adana 01 Futbol Kulübü
 02/04/2025 GMG Kastamonuspor vs Altınordu
 02/04/2025 Isparta 32 Spor vs Kepezspor FAŞ
 02/04/2025 Kırklarelispor vs İnegölspor
 02/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor vs Sarıyer
 06/04/2025 Adana 01 Futbol Kulübü vs İskenderunspor A.Ş.
 06/04/2025 Batman Petrolspor vs İnegölspor
 06/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor - 24Erzincanspor Sincan Belediye Ankaraspor ligdeki son 5 maçında hiç kaybetmedi  Sincan Belediye Ankaraspor yenilmez
 06/04/2025 Sincan Belediye Ankaraspor - 24Erzincanspor 24Erzincanspor ligdeki son 10 maçında hiç kazanamadı  Sincan Belediye Ankaraspor yenilmez
 06/04/2025 Batman Petrolspor - İnegölspor Batman Petrolspor ligde evindeki son 13 maçında hiç kaybetmedi  Batman Petrolspor yenilmez
 06/04/2025 GMG Kastamonuspor - Kırklarelispor GMG Kastamonuspor ligdeki son 15 maçında hiç kaybetmedi  GMG Kastamonuspor yenilmez
 06/04/2025 Fethiyespor - Kepezspor FAŞ Fethiyespor ligde evindeki son 8 maçında hiç kaybetmedi  Fethiyespor yenilmez
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 02/04/2025 Anadolu Üniversitesi vs Kırşehir Futbol SK
 02/04/2025 Düzcespor vs Bornova 1877
 02/04/2025 Ergene Velimeşe vs 23 Elazığ Futbol Kulübü
 02/04/2025 Kahramanmaraşspor vs Bursaspor
 02/04/2025 Muş Spor Kulübü vs Bulvarspor
 02/04/2025 Silifke Belediye Spor vs Belediye Kütahyaspor
 02/04/2025 Tokat Bld Plevnespor vs Artvin Hopaspor
 06/04/2025 Anadolu Üniversitesi vs Düzcespor
 06/04/2025 Muş Spor Kulübü - Tokat Bld Plevnespor Tokat Bld Plevnespor ligde deplasmandaki son 7 maçında hiç kazanamadı  Muş Spor Kulübü yenilmez
 06/04/2025 Bursaspor - 23 Elazığ Futbol Kulübü 23 Elazığ Futbol Kulübü ligdeki son 5 maçında hiç kazanamadı  Bursaspor yenilmez
 06/04/2025 Silifke Belediye Spor - Bornova 1877 Bornova 1877 ligdeki son 10 maçında hiç kazanamadı  Silifke Belediye Spor yenilmez
 06/04/2025 Muş Spor Kulübü - Tokat Bld Plevnespor Muş Spor Kulübü ligde evindeki son 12 maçında hiç kaybetmedi  Muş Spor Kulübü yenilmez
 06/04/2025 Bursaspor - 23 Elazığ Futbol Kulübü Bursaspor ligde evindeki son 13 maçında hiç kaybetmedi  Bursaspor yenilmez
 06/04/2025 Anadolu Üniversitesi - Düzcespor Anadolu Üniversitesi ligde evindeki son 9 maçında hiç kaybetmedi  Anadolu Üniversitesi yenilmez
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


NAMAZ VAKİTLERİ
HAVA DURUMU
HABER ARA
YUKARI YUKARI